Zo krijgt u internet in elke ruimte

WiFi zorgt voor netwerktoegang zonder vervelende kabels en draagt aanzienlijk bij aan gemakkelijk internetgebruik. Met WiFi surft u overal waar bereik is eenvoudig via uw laptop, smartphone, of tablet.

 

Bovendien hebben veel apparaten, vooral smartphones en tablets, geen netwerkinterface voor kabel, dus is hier een WiFi-verbinding voor nodig. Maar het zendvermogen van draadloze toegangspunten is beperkt, en dus is het maximale bereik dat ook. Ook stoorzenders kunnen de internetverbinding beïnvloeden. Gelukkig zijn er maatregelen die u kunt nemen om uw WiFi-bereik te verbeteren.

Tip 1: voer een snelle WiFi-check uit

Het is slim om eerst de balans op de maken – bijvoorbeeld met onze ‘WiFi help’-Android-app. Deze devolo-oplossing is gratis beschikbaar in de Google Play Store. De app kan bepalen wat de optimale positie is voor een repeater om het bestaande WiFi-signaal van de router op te vangen. Een repeater moet niet zomaar worden ingesteld tussen de router en de verst afgelegen ruimte, maar juist daar waar de router nog bereik heeft. Hier kan onze app bij helpen; de app analyseert waar het signaal nog bruikbaar is.

Tip 2: bepaal de ideale routerplek

Staat de router niet in de daadwerkelijke leefruimte – misschien zelfs in het souterrain? In dat geval kan uw WiFi zeker bereik- of snelheidsproblemen ervaren. Maar voordat u een nieuwe router koopt, doet u er goed aan de plek van uw router te optimaliseren. De ideale positie is iets verhoogd – bijvoorbeeld op een boekenplank of kastje. Dat zal al schelen. Als de router beweegbare antennen heeft, probeer dan verschillende hoeken uit tot het bereik verbetert.

 

Meer informatie over routers

Tip 3: implementeer de huidige WiFi-standaarden

Routers moeten altijd gangbare WiFi-standaarden als IEEE 802.11 ac (WiFi ac) ondersteunen. Deze standaard presteert beter dan WiFi n. Bovendien is in drukke gebieden een deel van de WiFi n-band, met name 2,4 GHz, zwaar overbelast. Een WiFi ac-standaard op de 5 GHz-band kan WiFi nieuw leven inblazen. Maar let op: zowel de router en WiFi-apparaten als smartphone, laptop of tablet moeten deze nieuwe ac-standaard óók ondersteunen.

 

Hoe werkt WiFi? Ontdek het!

Tip 4: WiFi-repeaters kunnen helpen

Als het WiFi-signaal van de router door meer dan drie of vier muren of meerdere verdiepingen moet, wordt WiFi trager en trager tot er helemaal geen verbinding meer is. Voor korte afstanden – bijvoorbeeld de naastgelegen kamer – kan een WiFi-repeater een goede oplossing zijn. In grotere woningen helpen repeaters niet omdat muren en plafonds van gewapend beton het WiFi-netwerk aanzienlijk kunnen verzwakken.

 

Meer over repeaters

Tip 5: Powerline-adapters werken om obstakels heen

De beste manier om grote woningen te voorzien van WiFi, is met onze Powerline-oplossing: de devolo-adapters maken gebruik van het elektriciteitsnetwerk in huis als ware het één lange datakabel. Dat heeft een groot voordeel: omdat het een kabeloplossing is, zijn muren en plafonds van gewapend beton geen obstakel meer. Ieder wandstopcontact met een Powerline-adapter met WiFi-functie wordt zo een stabiel WiFi-punt.

 

En dit is hoe het werkt: een devolo starterkit bestaat uit twee adapters. De eerste wordt via de LAN-kabel aangesloten op de router en ingeplugd in een vrij wandstopcontact. De tweede WiFi Powerline-adapter wordt geplaatst op de verdieping waar vooralsnog geen WiFi-toegang was. Indien nodig kunnen er tot acht WiFi Powerline-adapters gebruikt worden – meer dan genoeg voor een sterk WiFi-netwerk door het hele huis.

 

Lees meer over dlan powerline-adapters met wifi-functie

Tip 6: Wat kunnen mogelijke stoorzenders zijn?

Helaas wordt in de praktijk vrijwel nooit het maximale bereik behaald, omdat stoorzenders het bereik beperken. Binnen gebouwen zijn muren en plafonds obstakels voor het verspreiden van het WiFi-signaal. Vooral metalen wanden en plafonds met gewapend beton zorgen voor storing. Naast deze passieve stoorzenders, is er ook nog een aantal actieve stoorzenders. Zo kan ieder elektronisch apparaat WiFi verstoren, met name magnetrons. Omdat de beschikbare frequentieband beperkt is, kunnen ook WiFi-routers in de buurt het signaal verstoren. Dit omdat ze vaak gebruikmaken van hetzelfde draadloze kanaal, en de twee signalen elkaar verslechteren.

 

Lees meer over de oorzaken en bronnen van storing

Kies uw ideale oplossing voor betere WiFi-ontvangst

Meer weten over het WiFi-aanbod, elimineren van plekken zonder internet of router- en product-compatibiliteit?

Gebruik onze gids voor optimalisatietips en productaanbevelingen


Lees meer